По традиция  в дните около годишнината говорим много за Апостола

...
По традиция  в дните около годишнината говорим много за Апостола
Коментари Харесай

Военен скандал разпали НС: Една бедна България помага на една богата Украйна

По традиция  в дните към годишнината приказваме доста за Апостола на свободата, проучваме, обобщаваме, прокламираме. Това съобщи в декларация Ванина Вецина от " Продължаваме промяната-Демократична България ".

Поводът са 151 години от обесването на Васил Левски, които ще се навършат тази година на 18 февруари. 

Смятам, че би трябвало да му отдадем респект, взирайки се в себе си и откривайки в неговите думи личните си каузи, уточни Вецина. 

В наше време героизмът и саможертвата имат други измерения, само че смисълът остава същият, съгласно депутата. Колко от нас ще реализиран цели, с които ще бъдат запомнени, попита Вецина. И прикани да не чакаме дати като 18 февруари, с цел да си спомняме за националните идеали. По-често би трябвало да слушаме Левски, би трябвало да се постъпва зряло, уточни още Вецина. 

Народният представител от БСП Иван Ченчев прекъсна тематиката за доставките на оръжия до Украйна и изиска няколко секунди за различен значим проблем.

" Спомняте си, че направих декларация за Стела Енева, която трябваше да е със спряна пожизнена премия, с цел да отиде на олимпиада и да се бори за орден. Енева взе квота, само че към този момент е със спряна пожизнена премия.

Дайте другата седмица да вкараме точка за финансиране на Стела Енева. Така разбирам, че би трябвало да действаме ", уточни той. 

Ченчев заприказва и за значимостта от построяването на детска болница и апелира към депутатите да стартират да работят по повече тематики, свързани с българските жители, а не украинските. 

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков изиска изявление по тематиката. 

" Помощта на Украйна е израз на европейска взаимност, само че е оскъдна по отношение на това, което страната ни получава възмездно. Това, което даряваме е дребна част. България печели извънредно доста. Нашата военна промишленост е на равнище, което невиждано. Това е работа за производителите, добавена стойност за стопанската система и на всеки е ясно какви са постъпленията в хазната. Да спекулирате и да противопоставяте помощта за Украйна с детски лечебни заведения е безспорен популизъм ", разкри Божанков. 

" Призовах ви да решаваме повече български проблеми. Г-н Божанков, нито един депутат в тази зала не знае какво даваме на Украйна.

Вие знаете ли? Комисията по защита не можа да каже. Вие знаете ли го и в случай че го знаете - кажете го. Ние не знаем какъв брой % от остарялото е обещано, какъв брой има в този момент.

За Украйна може да взимаме решения на мрачно, а когато приказваме за детска болница е популизъм. Понеже там умирали хора и сме европейци. Не мога да допускам каква е тезата ви. Популизъм било да приказваме за детска болница. Ще приказваме, до момента в който не създадем детска болница. От 2001 година се приказва за това. 

Вие имате тези, опозицията има тези. Вашите тези са европейските, а очевидно на опозицията са популизъм. Ако излезете отвън тази зала, тематиките на опозицията са тези на хората ", отговори Ченчев. 

" Популизмът се състои в това - една бедна България оказва помощ на една богата Украйна, даваме пари, а имаме потребност от пари за детска болница. Популизъм е, тъй като ускорихме този план. Вие противопоставяте тия неща. Аз споделям обстоятелствата.

България получила доста повече средства, в сравнение с е дарила. Над 7 милиарда е получила промишлеността ни - работни места, налози. Ако страната ни желае да получава средства по ПВУ, България ще бъде измежду първите страни в реконструкцията на Украйна ", опита се да изясни Божанков.  

Народното събрание одобри на първо четене законопроект за одобрение на Споразумението за присъединяване на България в Програмата на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за Украйна с непринуден финансов принос в размер 60 000 евро. Законопроектът бе гласуван със 121 гласа " за ",  42 – " срещу ", четирима – " въздържал се ".

В отчета на комисията по външна политика се показва, че Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна има за цел да подкрепи напъните на страната в процеса на промени по пътя ѝ към участие в Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Посочва се, че дейностите и ограниченията, заложени в Програмата, са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен интервал.

Предвижда се финансирането да бъде напълно с доброволни вноски от страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, претенденти за участие и сътрудници, които имат предпочитание да я поддържат.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР